rope1 rope1

Bastei Blond

Bastei Blond is een krachtig, licht troebel blondbier met een mooie, friswitte schuimkraag. Zacht en rijk van smaak, niet te zoet met een fijne afdronk. Perfect als dorstlesser of als aperitief. Ideale drinktemperatuur 6°C.

Het verhaal van de bastei in Nijmegen De bastei (ook bekend als Stratemakerstoren) is de hoefijzervormige verdedigingstoren van de ooit zo machtige Valkhofburcht aan de Waalkade in Nijmegen. De naam Stratemakerstoren wordt in het jaar 1569 voor het eerst genoemd in de stadsrekenboeken. De bastei was een belangrijk onderdeel van de vestingwerken die de stad beschermden tegen aanvallen. De bouwdatum van ze toren ligt waarschijnlijk rond 1536 maar daar zijn de geleerden het nog niet over eens.
basteimain1
Het gebouw is volgens de principes van een bastei gebouwd, zoals die door Albrecht Dürer zijn opgetekend in zijn boek over vestingwerken uit 1527. In 1526 wordt volgens Gorissen een rondeel bij de veerpoort genoemd, maar dat moet de voorloper van de Stratemakerstoren, de Werner van Hezetoren, zijn.

Tussen 1874 tot 1876 worden de vestingwerken in en om Nijmegen afgebroken maar de bastei blijft gespaard. In museum De Bastei zijn vandaag de dag nog de resten van de oude toren te bekijken.

basteimain2